Esti expus riscului de aparitie a varicelor?

Daca tu nu ai varice, atunci cu siguranta ai auzit de oameni care se confrunta cu aceasta problema. Iar in ceea ce priveste persoanele care au varice, exista doua stereotipuri: in primul rand, sunt predominante la persoanele in varsta si in al doilea rand, femeile sunt cele care pot suferi de varice. Asa cum tocmai am spus, ambele idei sunt doar stereotipuri.
Varicele sunt de fapt vene dilatate cu un aspect rasucit, de culoare albastruie sau movalie. Cel mai adesea apar pe picioare pentru ca venele din membrele inferioare sunt cele mai solicitate, insa practic, orice vena din corp poate deveni varicoasa. Cel mai adesea, varicele nu sunt decat o problema estetica, insa uneori pot provoca dureri sau pot duce la probleme mai grave. Aparitia varicelor este uneori un semnal de alarma pentru probleme mai grave legate de sistemul circulator.
Ceea ce trebuie sa stii este ca varicele nu iarta mai pe nimeni. In primul rand, chiar si femeile tinere, mai ales cele peste 30 de ani pot suferi de varice, mai ales in perioada sarcinii. Iar in al doilea rand, chiar si barbatii (ce e drept, intr-un procent mai mic) pot fi afectati de varice, desi de obicei nu se plang de aparitia lor. Studiile arata ca 25% dintre femei si 15% dintre barbati sufera de varice. Simptomele obisnuite ale varicelor sunt senzatia de greutate in picioare insotita de o senzatie de pulsatie. De asemenea, este posibil sa simti durere in muschi, sa ti se umfle picioarele sau sa fii chinuit de mancarimi in zonele cu varice. Pe de alta parte, daca apar ulceratii pe piele, este nevoie de atentie medicala imediata pentru ca indica un stadiu avansat al varicelor ce tradeaza la randul lor o insuficienta la nivelul sistemului circulator.

Functia venelor este sa transporte sangele inapoi la inima, dar pentru a face acest lucru, trebuie sa lucreze contra gravitatiei. Cu cat se avanseaza in varsta, cu atat scade elasticitatea venelor si capacitatea lor de a transporta in mod eficient sangele, lucru ce favorizeaza aparitia varicelor. Culoarea aceea movalie este rezultatul sangelui neoxigenat care formeaza „balti” tocmai pentru ca venele se dilata din cauza pierderii elasticitatii.
In afara de varsta, un alt factor important in aparitia varicelor este sarcina in cazul femeilor. In aceasta perioada, schimbarile hormonale slabesc si mai mult peretii venelor, favorizand aparitia varicelor.

De asemenea, si ereditatea are un rol important; daca exista o predispozitie pentru varice printre rudele tale, riscul ca si tu sa ai varice este mai mare.
Asadar, daca vreunul dintre factorii enumerati se aplica in cazul tau, atunci este bine sa consulti un doctor pentru a-ti recomanda un tratament potrivit pentru varice.